Sekcja kucharska
Podczas zajęć kulinarnych TANIE I ZDROWE GOTOWANIE, wychowankowie będą mieli możliwość nauczyć się w sposób praktyczny przygotowywania najtańszych, a jednocześnie najprostszych potraw , jak również podstawowych, niezbędnych technik pracy w kuchni. Dodatkowo wychowankowie nabędą umiejętność prawidłowego nakrywania do stołu oraz bezpiecznego korzystania ze sprzętu AGD. Przepisy wykorzystywane do przeprowadzenia zajęć z programu „TANIE GOTOWANIE”, zostały zaczerpnięte z internetu. W trakcie zajęć wychowankowie będą uczyć się podstawowych technik służących do przygotowywania posiłku np. smażenie, ubijanie, siekanie, duszenie, pieczenie.
Opiekun sekcji będzie kładł duży nacisk na przygotowywanie przez wychowanków swojego stanowiska pracy i pozostawienie go w czystości po zakończeniu przygotowania posiłku. Potrawy przygotowywane na zajęciach – to tradycyjne i łatwe do zrobienia dania np. zupa pomidorowa.
Zajęcia kulinarne umożliwiają uczestnikom poznanie zasad gotowania, a także pracy w grupie, podziału obowiązków, odpowiedniego rozplanowania czasu niezbędnego do przygotowania potrawy. Chłopcy mają możliwość nauczenia się zasad zdrowego odżywiania zgodnie z piramidą zdrowia. Wychowankowie poznają różnorodne techniki kulinarne. Program promuje zdrowy styl życia.Uczestnicy, podczas wspólnych zakupów podejmować będą przemyślane decyzje co do wyboru artykułów spożywczych pod względem ceny i jakości. Realizacja programu pomoże również poznać i stosować w życiu codziennym podstawowe zasady żywieniowe dotyczące jakości i ilości spożywanych pokarmów.
Bardzo istotne jest także, żeby przygotowywanie posiłków nie zabierało zbyt wiele czasu, a więc potrawy, będąc wartościowe i smaczne, muszą być jednocześnie łatwe i proste w wykonaniu. Zagadnienia te wiążą się z bardzo ważną sprawą budżetu domowego. Podczas realizacji zajęć kulinarnych, pragnę pokazać uczestnikom, że prawidłowe odżywianie się nie musi być drogie, a kosztowne produkty można zastąpić tańszymi o takiej samej lub podobnej wartości odżywczej.
Zajęcia powinny wykształcić umiejętność gotowania, jak i ogólnie pojętej pracy w kuchni, dlatego też główny nacisk jest kładziony na zajęcia praktyczne. Zastosowanie takiej metody wyrabia w wychowankach umiejętność samodzielnego rozwiązywania problemów kulinarnych, jak również uczy zachowania przy stole, współpracy w kuchni, czyli umiejętności tak potrzebnych w dorosłym życiu.
Sekcje Zainteresowań
- Sekcja astronomiczna
- Sekcja crossfit
- Sekcja ekologiczna
- Sekcja fotograficzno-filmowa
- Sekcja jazdy konnej
- Sekcja kucharska
- Sekcja majsterkowania
- Sekcja motoryzacyjna
- Sekcja meblarska
- Sekcja muzyczno-wokalna
- Sekcja ogólnorozwojowa z elementami kulturystyki
- Sekcja ogólnorozwojowa z elementami sztuk walki
- Sekcja ogrodnicza
- Sekcja piłki nożnej
- Sekcja pływacka
- Sekcja rowerowa
- Sekcja strzelectwa sportowego
- Sekcja szachowa
- Wolontariat
- Zajęcia artystyczne